ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΣ ο πρίγκιπας των ιατρών
Ο Theophrasetus Bombastus von Hohenheim γεννήθηκε το 1493 στο Einsiedeln της Ελβετίας..
( Ο Παράκελσος μου προέκυψε κατά τύχη όταν προσπαθούσα να γράψω κάπου παράκλητος, όταν είδα το λάθος όνομα το άφησα γιατί κάπου είχα ακούσει κάτι για τον Παράκελσο, στην συνέχεια μια φίλη μου έφερε ένα βιβλίο όπου και ανακάλυψα μια πραγματικά αξιόλογη προσωπικότητα που έφερε αυτό το όνομα!).
Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Πελεγκρίνης στο βιβλίο του "οι μάγοι της φιλοσοφείας" γράφει ότι ο Παράκελσος "...σπούδασε οπος ο ίδιος έλεγε, την βαθιά φιλοσοφία, που δεν ήταν άλλη από την "λεπτή επιστήμη της αγίας αλχημείας". Της εμπειρίες του και τις γνώσεις του από την θητεία του στην αλχημεία τις συνδύασε κυρίως με τις ιατρικές έρευνες του. Πίστευε ότι ο γιατρός, αν θέλει να είναι αποτελεσματικός στον στόχο του, που είναι η θεραπεία της ανθρώπινης αρρώστιας, θα πρέπει να στηριχθεί στην αλχημεία.
Γράφει σχετικός ο Παράκελσος:
..θεμελιώδης παράμετρος ή κολόνα της αληθινής ιατρικής
..επιστήμης είναι η αλχημεία. Οποιαδήποτε συμβολή του
..γιατρού στην επιστήμη αυτή θα ΄ναι μάταιη και άχρηστη,
..ε' αν αυτός δεν είναι τέλεια εξοικειωμένος με την τέχνη της
..αλχημείας και δεν την γνωρίζει καλά.
Κατ΄ αντίθεσιν προς άλλους αλχημιστές, ο Παράκελσος έθεσε σαν στόχο των αλχημικών αναζητήσεών του όχι τόσο την κατασκευή τεχνητού χρυσού, όσο την παραγωγή φαρμάκων που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τις αρρώστιες των ανθρώπων".
Παθιασμένος αναζητητής ταξίδευσε σε όλη σχεδόν την Ευρώπη βασισμένος στις Ίδη σχηματοποιημένες απόψεις από την παιδική του ηλικία.
Αυθεντικός ερευνητής και επαναστάτης αμφισβήτησε τα καλούπια του κατεστημένου τις ιατρικής στην εποχή του ερχόμενος σε ρήξη με την τότε επιστημονική εγκυρότητα των διανοητών της αριστοτελικής γραμμής έκαψε τον κανόνα τις ιατρικής του Avicenna (*) του οποίου οι θεωρείες διδάσκονταν στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της εποχής εκείνης.
" Ο ίδιος είπε για τον εαυτό του:
...Δεν προμηθεύομαι τα φάρμακα μου από τους φαρμακοποιούς, που τα μαγαζιά τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά βρομερές κουζίνες από όπου βαίνουν βρομερά ζουμιά κρέατος
...
Επίσης "δεν δίστασε να επικρίνει την σκληρότητα της ψυχιατρικής επιστήμης των Μέσων Χρόνων και, αντ΄αυτής, να εισηγηθεί περισσότερη συμπάθεια και κατανόηση για τα ψυχικώς άρρωστα πρόσωπα.
.. ..." Η ιδέα ότι όλα τα όντα διαπερνούνται από την ίδια δύναμη, τη ζωή, το archaeum,(*)όπως την αποκαλούσε ο Παράκελσος, τον έπεισε 'ότι η κάθε αρρώστια δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός στο σύμπαν και, συνεπώς, η θεραπεία της θα πρέπει να αναζητείται στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς, σε συνάρτηση με άλλα όντα.
...
...Ο Παράκελσος, έχοντας μάλιστα επίγνωση του κινδύνου να τον θεωρήσουν κοινό μαγγανεύτη, εκθείαζε την θεραπευτική δύναμη στοιχείων όπως το ήλεκτρον.
Συγκεκριμένα, γράφει αυτός: Δαχτυλίδια φτιαγμένα από ήλεκτρο (*) ...θεράπευσαν όσους τα φόρεσαν από σπασμούς και από παραλυτικές παθήσεις, από επιληψία και από αποπληξία... Οι Αιγύπτιοι, οι Χαλδαίοι και οι μάγοι της Περσίας χρησιμοποιούσαν το ήλεκτρο εναντίον των κακών πνευμάτων.. Αν έλεγα όσα γνωρίζω για τις ιδιότητες του ήλεκτρου, οι σοφιστές θα με απεκήρυσσαν σαν τον μεγαλύτερο μαγγανευτή του κόσμου.
...
...Πριν φτάσει το "τέλος του καλοκαιριού" (*) του, όμως, και παραδώσει το πνεύμα του, ο Παράκελσος φρόντισε να συντάξει, μαζί με την διαθήκη του, και το ακόλουθο επιτύμβιο επίγραμμα, που τοποθετήθηκε πάνω στην ταφόπετρα του:
..Ενθάδε κείται ο Φίλιππος Θεόφραστος, ξακουστός διδάκτωρ
..της ιατρικής επιστήμης, που, με τις θαυμαστές γνώσεις του,
.. γιάτρευε πληγές, την λέπρα, την ποδάγρα, την υδροπικία και
.. άλλες αθεράπευτες -πριν από αυτόν- αρρώστειες του σώματος,
.. ο οποίος έδινε τα αγαθά του να τα μοιράζονται μεταξύ τους
.. οι φτωχοί. Την 24 Σεπτμβρίου του έτους 1541 αντάλλαξε την
.. ζωή του με τον θάνατο χάριν της αληθινής ειρήνης και της
.. ενταφιασμένης αιωνίας ανάπαυσης.
Όπως φαίνεται απ τα παραπάνω εδώ γίνεται μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί μέσα από ποια ανθρώπινα, μονοπάτια η ίδια η Ζωή αμφισβητεί την ξεροκεφαλιά των εκάστοτε συντηρητικών μηχανισμών που χάριν του κέρδους και της εξουσίας που παρέχει αυτό,
παραπλανά και καταδιώκει την εξελικτική πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας
Να φανεί ότι απ την ίδια στενοκεφαλιά υποφέρουμε ακόμα και τώρα που ενώ είμαστε έτοιμοι να βρούμε από που πιάσαμε μάζα (gern), αδυνατούμε να προφιλαχτούμε απ τις εκάστοτε επιδημίες (γρίπη χοίρων) που ενεργούν ανενόχλητα επάνω στην μάζα μας!