ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ
(...)
...Τη δυνατότητα της επίγειας υπόστασης τους να καταξιωθεί παρά τις αντιξοότητές της και να "νικήσει" το θάνατο, εξάφραζε και η θρησκευτική τους παράδοση.
..Η επιφανέστερη εκδήλωση του Ηλιολατρικού Μονοθεϊσμού των Αιγυπτίων, ήταν ο ακαταμάχητος Θεός Ρα, ο Θεός Ήλιος. Ισόθεος του όμως αναδείχτηκε ο Όσιρις, ο Θεός της Αναστάσεως, ο οποίος καθώς μαρτύρησε στην ανθρώπινη υπόστασή του και και υπέστη το θάνατο και τον διαμελισμό, καταπάτησε το θάνατο, ανέστη εκ νεκρών για να καταστεί έτσι Βασιλεύς του επόμενου κόσμου που είναι η χώρα του δύοντος ηλίου και να επανέλθει σαν κριτής των νεκρών.

..Τα αθάνατα μέρη της ανθρώπινης υπόστασης μετά το θάνατο, εκφράζονταν σε πολλά επίπεδα, είχαν πολλές διαστάσεις και έφεραν διάφορα ονόματα όπως: KA = Είδωλο, BA= Ψυχή, KHAIBIT= Σκιά, KU= Φωτεινότητα, SEKHEM= Ζωτική ενέργεια, REN= Όνομα.

.. Ο νεκρός περνούσε με το θάνατο του μια τρομερή βάσανο κρίσης. Αλλά αν είχε ζήσει ενάρετα και μπορούσε στον Άδη να απαγγείλει όπως έπρεπε τους τύπους, τις προσευχές και τις εξομολογήσεις, θα περνούσε στις απολαύσεις της άλλης ζωής. (...)

"Ανθρώπους μένει αποθανόντας
άσσα ουκ έλπονται ουδέ δοκέουσιν"
(Τους ανθρώπους τους περιμένουν
μετά το θάνατο τους,
όσα ούτε ελπίζουν, ούτε φαντάζονται).
......Ηράκλειτος, απόσπασμα 27