ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ Nikolai Berdaev


"..Η ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ το φαινόμενο της ζωής και του θανάτου είναι υπαρξιακή και πανανθρώπινη και διχάζει κυριολεκτικά τον κόσμο. Γι'αυτό και εκφέρεται κυρίως με μορφή διπολική: Ο πάνω κόσμος και ο κάτω κόσμος, το εδώ και το υπερπέραν, το μηδέν και η αθανασία.
..Από την μεταφυσική αυτή αγωνία με τις ποικίλες της παραλλαγές, θα εστιαστούμε μέσα απ' αυτό το βιβλίο, (η ΘΙΕΤΙΑΝΗ ΒΙΒΛΟΣ των ΝΕΚΡΩΝ,εκδ. ΕΣΟΠΤΡΟΝ) στην ελπίδα που παρέχει η πίστη στη συνέχεια του όντος με τη μορφή της "ψυχής" ή κάποιας μορφής "συνείδησης" που επιβιώνει μετά θάνατο.

..Κι όπου γίνεται δεκτό αυτό το είδος της επιβίωσης δύο τουλάχιστον ποιότητες συνέχειας αντιπροσφέρονται: Το βασσίλειο του Φωτός και της Ευδεμονίας και το Βασίλειο του Σκότους και των Βασάνων.
..Αλλά οι παραλλαγές και οι αποκλίσεις παρασύρουν πια τή γενική και βαρειά απορία που αυτοπαγιδεύεται και αναλύεται σε ελαφρότερα ερωτήματα: Αν επανέρχεται η ψυχή σε ανθρώπινη ή σε άλλες γήινες σαρκικές μορφές ή έλκεται οριστικά προς την αντίπερα όχθη΄ αν η καταγωγή της είναι "Θεία" και σε καταφατική περίπτωση αν μετέχει στην υπερβατική διαδικασία ή απλά την παρακολουθεί' και τελικά ποιός είναι ο λόγος για τον οποίο κατέρχεται στο βασίλειο των θνητών και στο φθαρτό υλικό κόσμο.

.."